13/02/2019

Nieuwe belastingregels voor leaseauto’s in 2014

leaseauto2Zoals u wellicht gehoord heeft, zijn er in 2013 flink wat elektrische auto’s verkocht. Dat heeft niet alleen te maken met het groeiende milieubewustzijn van de Nederlanders, maar toch vooral ook met het belastingvoordeel dat er nog even mee kon worden behaald. Wie voor 31 december 2013 namelijk een auto kocht die geen CO2 uitstoot, profiteert nog vijf jaar lang van de 0% bijtelling die voor deze modellen geldt. Dat betekent dat je met je leaseauto ook privé kunt rijden, zonder dat je voor al die kilometers extra bijtelling hoeft te betalen. Wie echter na die datum een elektrische auto koopt, krijgt met andere regels te maken. Dit geldt ook voor een groot deel van de overige modellen.

Wat zijn de plannen voor 2014?

Er gaat dit jaar nogal wat veranderen voor leaserijders. De categorie met 0% bijtelling, gereserveerd voor auto’s die 0 gram CO2 per gereden kilometer uitstoten, komt namelijk te vervallen. Deze zullen voortaan in de categorie met 4% bijtelling vallen. Andere zuinige benzineauto’s die tot 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, vallen vanaf 1 januari in de klasse van 7% bijtelling. Hierin zullen veel plug-in hybride auto’s vallen. Een groot deel van het aanbod in leaseauto’s zal te vinden zijn in de categorie van 14% bijtelling. Hieronder vallen benzineauto’s die tussen de 51 en 88 gram CO2 per kilometer uitstoten en dieselauto’s met een uitstoot die maximaal 85 gram per kilometer is.

Andere wijzigingen in autobelasting

Naast de veranderingen op het gebied van bijtelling zijn er ook wijzigingen die automobilisten treffen die geen leaseauto rijden. Zo is er ook een lichte stijging van de wegenbelasting te verwachten. Naast de inflatiecorrectie zullen bijvoorbeeld ook enkele provincies hun eigen provinciale deel (de opcenten) gaan verhogen. Daarnaast zullen auto’s voortaan pas het predicaat oldtimer krijgen wanneer deze ouder dan 40 jaar zijn in plaats van 25 jaar. Voor auto’s de 26 en 40 jaar is er echter wel een overgangsregeling in het leven geroepen.