13/02/2019

Hoogte smartengeld al jaren hetzelfde in Nederland

via: nugeld.nl

via: nugeld.nl

Als je betrokken bent bij een ernstig verkeersongeval, bedrijfsongeval of bij een ernstige medische fout en iemand anders is aansprakelijk, dan heb je in Nederland recht op een letselschade vergoeding. Zowel de materiële kosten als de immateriële kosten worden vergoed. De vergoeding voor de immateriële kosten wordt ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld krijg je bijvoorbeeld bij verlies van inkomsten, maar ook bij verlies aan levensvreugde. Aan deze gevolgen van het ongeluk hangt dus geen duidelijk prijskaartje en de rechter zal over de hoogte moeten beslissen. Wel zijn er een aantal richtlijnen, waarbij geldt hoe ernstiger de verwondingen hoe hoger de uitkering. Uit onderzoek blijkt dat Nederland het enige Europese land is waar de bedragen van het smartengeld de afgelopen jaren niet zijn gestegen.

Hoogte smartengeld

Hoogleraar Privaatrecht Siewert Lindenbergh ontdekte in zijn onderzoek dat in vrijwel alle Europese landen de bedragen voor smartengeld zijn gestegen de afgelopen jaren. Alleen in Nederland dus niet. In Duitsland, waar in Europa de hoogste bedragen worden toegekend, is het hoogst uitgekeerde bedrag ooit 650.000 euro. Dat was in 2013, terwijl in 1999 het hoogst uitgekeerde bedrag nog 250.000 euro was. In Nederland is de hoogte van het smartengeld slechts met 14.000 euro gestegen tussen 1999 en 2013. Met het hoogst uitgekeerde bedrag van 150.000 euro in Nederland is de vergoeding in Duitsland bijna 4 keer zo hoog. Door de inflatie is de hoogte van het smartengeld in Nederland eigenlijk zelfs gedaald.

Proefprocedures

Op dit moment zijn er verschillende ontwikkelingen gaande op gebied van smartengeld vergoedingen in Nederland. Allereerst zijn er twee proefprocedures in voorbereiding om het smartengeld te verhogen. Het doel is dat er richtlijnen komen om de hoogte van smartengeld up to date te houden. De hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, moet hierover beslissen. Een andere ontwikkeling die gaande is op gebied van smartengeld vergoedingen, is dat advocaten pleiten voor een vergoeding bij de verstoring van seksualiteit. Op dit moment worden er geen vergoedingen uitgekeerd, hoewel veel slachtoffers wel aangeven dat de waarde van hun relatie daalde na het ongeluk doordat deze seksueel verstoord is.