20/01/2019

Hoge Raad: Hondenbelasting heffen is toegestaan

Hondenbelasting wordt toegestaan door de Hoge Raad

Hondenbelasting wordt toegestaan door de Hoge Raad

De Hoge Raad heeft deze week bepaald dat Nederlandse gemeenten hondenbelasting mogen heffen. De gemeente Sittard-Geleen was naar de Hoge Raad gestapt nadat een andere rechter eerder had besloten dat het heffen van hondenbelasting discriminatie zou zijn.

Kosten

Volgens de Hoge Raad is het heffen van hondenbelasting echter geen discriminatie, omdat gemeenten kosten moeten maken om openbare plaatsen waar honden komen schoon te maken en bovendien zijn er in veel gemeenten speciale veldjes voor honden. Het is dus niet meer dan redelijk dat er hondenbelasting moet worden betaald. Enigszins vreemd is dat de hondenbelasting volgens de Hoge Raad niet in verhouding hoeft te staan tot de kosten die de gemeente daadwerkelijk maakt.

Discriminatie

gemeenten met hondenbelasting

% Gemeenten met hondenbelasting.
Bron: CBS

Hoewel de Hoge Raad in Nederland uitspraak heeft gedaan, loopt er internationaal nog een zaak van een Duitse advocaat bij het Europese Hof voor de mensenrechten. De Duitse advocaat vindt dat hondenbelasting wel degelijk discriminatie is, bezitters van katten, paarden, hamsters en andere dieren hoeven immers ook geen belasting te betalen. Er is in deze zaak nog geen uitspraak gedaan, maar het zou wellicht de Nederlandse hondenbelasting ook weer op de wip kunnen zetten.