19/02/2019

3 tips voor energiebesparing

Wie wil dat nu niet: geld besparen vanuit je luie stoel. Letterlijk en figuur zonder energie te verspillen. Het enige wat je hoeft te doen is onderstaande tips doorlezen en bekijken met welke mogelijkheden jij jouw voordeel kunt doen. Met de wetenschap dat je hiermee niet alleen je portemonnee verrijkt, maar ook een duurzaam behoud van onze planeet bevordert.

1. Prijs vergelijken van energieleveranciers

Energiekosten zijn vaak een grote kostenpost op de jaarbegroting van bijvoorbeeld een gemiddeld gezin. Overstappen naar een andere energieleverancier kan lonen, aangezien de meeste aanbieders hoge welkomstkortingen aanbieden aan nieuwe klanten. Maar zorg er dan wel voor dat je alle voors en tegens eerlijk tegen elkaar afzet of laat je door vergelijkingssites adviseren welke energieleverancier het beste bij jou best. Bij voorkeur win je advies in bij een website die zowel grote als kleine leveranciers voorlegt en zowel het stroom- als gasverbruik in hun berekening meeneemt.

2. Subsidies voor het energiezuiniger maken van je woning

Wereldwijd is Nederland een van de voorlopers op het gebied van energiezuinige woningen. De overheid probeert dan ook particuliere woningeigenaren, woningverhuurders of –corporaties op alle mogelijke manieren te stimuleren aan de hand van subsidies en premies. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor zonnepanelen en zonneboilers of het vergroenen van daken en gevels. Via de energiesubsidiewijzer kun je bekijken welke subsidies in jouw regio of gemeente worden verstrekt voor het energiezuiniger maken van je woning.

energiezuiniger huis

3. Regelingen en leningen voor het energiezuiniger maken van je woning

Indien je een woning hebt die ouder is dan twee jaar en waaraan herstel- of renovatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd, dan geldt tot 1 juli 2015 het verlaagde btw-tarief van 6%. Let wel dat de werkzaamheden vóór deze datum afgerond moeten zijn; na deze termijn is het gebruikelijke btw-tarief van 21% weer van toepassing, dus doe er je voordeel mee. Ook met het gegeven dat het aanleggen en onderhouden van je tuin onder deze regeling valt.

Ieder huis heeft een energielabel. Hoe groener het label, hoe energiezuiniger je huis is. Door middel van goed isoleren zorg je dus zelf voor een groen energielabel. Klik hier voor goede isolatietips.